:: интервюта и статии

Диляна Дилкова, здравен експерт и член на УС на НМЗМ: "Ромското население по време на пандемия: Момичетата са първите засегнати" (в сп. "Spiegel")
  Едно интервю на здравния експерт и член на УС на Националната мрежа на здравните медиатори (НМЗМ) Диляна Дилкова, публикувано в квалитетното немско издание "Spiegel" ("Шпигел"). Тя работи с ромите от вече 15 години и обучава здравните медиатори, които спомагат осъществяването на връзката между уязвимите общности и здравните и социалните институции. В интервюто Диляна Дилкова споделя наблюденията си относно увеличаването броя на ранните бракове и дискриминацията по време на пандемията от КОВИД-19, както и особено опасното разпространение на фалшива информация по темата за вируса. Засяга и темата за крайната бедност и лошите условия на живот в ромските гета, липсата на топла вода, храна и достъп до медицински грижи. Един от големите проблеми е, че най-бедната страна в Европейския съюз, каквато е България, има и най-многобройното ромско население в целия ЕС. Дилкова не пропуска да спомене и допълнителните затруднения на ромските общности в пандемията, предизвикани от намаляването и липсата на възможност за трудова заетост, липсата на образование, които още повече усложняват положението им. Над 90 процента от ромите имат само неофициално и са сред първите, загубили заетостта си след обявяването на пандемията.
  За съжаление опитът на здравните медиатори, свързан с факта, че са помогнали множество роми да бъдат ваксинирани от морбили преди години, сега не им е от полза, тъй като в настоящия момент българската програма за ваксинация работи твърде бавно, а и голяма част от ромите едва ли скоро ще бъдат ваксинирани срещу КОВИД-19. В много от случаите многолюдни ромски семейства живеят в малка къща, има по няколко човека в стая, нерядко са и с хронични заболявания, а това ги прави доста рискови при заразяване с вируса. От друга страна обаче, стигматизиращите доклади също сипват сол в раната. Слуховете, че работниците мигранти са донесли вируса на КОВИД-19 от чужбина и ромите са особено засегнати не са проверена информация и няма надеждни източници в подкрепа на такова твърдение. Въпреки това доста ромски квартали бяха отцепени от полицията и хората нямаха право да излизат оттам и да отидат на работа, освен ако не представят валидни трудови договори, не можеха дори да достигнат чешма с течаща вода, докато траеше полицейският час, понеже много квартали са неофициално сформирани в покрайнините и тн. Нерядко членове на диаспората изпращат средства на търговците, за да може магазините отново да снабдяват жителите на общностите със стоки от първа необходимост.
  Освен това Диляна Дилкова със съжаление споделя, че екипът на Националната мрежа на здравните медиатори среща трудности, а и правителството в България все още не успява да обучи и подготви адекватно хората. Екипът на НМЗМ отделя свои средства, за да обучи здравните медиатори поне относно най-важната информация за КОВИД-19 и ваксините, за това колко е важно да се носи маска, дори предвид нездравословните условия на живот в ромските общности. Все пак чисто екзистенциалните нужди на хората от тези общности са толкова големи, че както се изразяват и здравните медиатори, липсата на ваксина представлява най-малкият проблем за ромите, въпреки че Дилкова подчертава значението на ваксинацията, за да има ефективна защита. Здравният експерт също така обръща внимание на поведението на правителството, на облекчаването на мерките, когато всъщност ситуацията с вируса е била сериозна, както и на многократното забавяне на доставките с ваксината AstraZeneca и липсата на достатъчно и достоверна информация относно ваксините, царуващото недоверие сред обществото. От ваксинациите се възползват главно младите хора, които са и най-информирани, но дискриминацията спрямо ромите прозира и в това отношение и според Дилкова те отново ще са изкупителните жертви. Тя пояснява, че ромите отдавна са си извадили поука, че не могат да се доверят на държавата, а за мнозина от тях семействата са единствената константа в живота им и въпросният манталитет е дълбоко вкоренен, като дори вече се е слял с идентичността им. Преди около век това е било валидно и за бедното мнозинство, но в днешно време вече е проблемно за младите хора и особено за малките момичета и младите жени, защото тяхната роля е сведена единствено до тази на майка и домакиня. Онлайн обучението също оказва неимоверно въздействие за продължаването на този цикъл, тъй като отново много деца и младежи отпадат от образователната система дори поради факта, че малко от тях имат лаптоп/компютър и съответно няма как да присъстват на виртуалните занятия. В началото здравните медиатори разпространяват на някои места работни листове от училищата и след това успяват да ги върнат попълнени там, но и това приключва бързо тъкмо защото много хора са без компютри. Именно поради бедността, особено по време на пандемия, започва притеснително да се увеличава и броят на ранните бракове, защото така родителите имат едно дете по-малко, за чиято прехрана да се притесняват. Диляна Дилкова споделя и че познава момичета, които са се оженили на 12-13 години, с което образованието им е приключило, а без необходимата квалификация трудно могат да намерят перспективи за развитие и е твърде вероятно да станат майки прекалено рано и да затворят този порочен цикъл. 
  Здравният експерт вижда алтернатива на този затворен порочен кръг в наличието на модели за подражание, които да показват на младите хора какво могат да постигнат. През последните 15 години НМЗМ помага на младежи, които искат да станат лекари, учени и повече от 40 вече са го постигнали. Това е изключително важно, защото те предизвикват възхищение в децата и по-големите в общностите, които искат да бъдат като тях, а и освен това съдействат в разясняването на значението на ваксините в условията на пандемия. Не е за подценяване и ролята на близките и приятелите на хората от уязвимите общности, които са избрали да отидат да работят и да се развиват в чужбина и се връщат с нови впечатления от места, където за пръв път за изпитали какво е чувството да живееш като част от мнозинството, без процеса на гетоизиране и без прякото им заклеймяване. Това е ценен обмен, който пандемията поставя в риск, но вероятно и занапред ще продължи да съществува.  

Сп. "Spiegel", автор: Jan Petter, 17.04.2021 год. 

https://www.spiegel.de/politik/ausland/corona-in-bulgarien-die-pandemie-trifft-roma-gleich-doppelt-a-fafc2aa5-4069-4971-a62e-47835c90fea4

 73ee0e6e-f565-4267-b463-486de6cd42b2_w568_r1.500748502994012_fpx66.54_fpy49.86.jpg
 

Още в интервюта и статии:

» "МОН удостои за втори път проф. Ивайло Търнев с приз „Питагор“ за наука" (в програма "Хоризонт" по БНР)
» "Работата ще е много трудна": Ваксинирането срещу COVID-19 на ромската общност (във в. "Дневник")
» "Ромите по време на пандемията: "Ако вирусът не ни убие, гладът ще го направи." (в сп. "Spiegel")
» Юлия Симеонова в "40 до 40" (в Дарик радио)
» Недостиг на здравни медиатори в столицата (в Нова ТВ)
» "Здравният медиатор Захари и сбъднатата му мечта", втора част
» "Каузата да помагаш: здравният медиатор Захари Ангелов", първа част
» ПЪТЕВОДНАТА СВЕТЛИНА АНИФЕ
» "Диляна Дилкова: Догодина стартираме кампанията "Хигиена" за деца между 7 и 12 г."(в. Труд):
» "Диляна Дилкова: Борим се за по-добро здраве на уязвимите групи у нас" (в. Труд)


© 2008, All Rights Reserved, ZdravenMediator.net