:: интервюта и статии

ПЪТЕВОДНАТА СВЕТЛИНА АНИФЕ
Лора
СИМЕОНОВА:
"Анифе Хасан. На 44 години. От Добрич. Мама на двама, но и посланик на стотици забравени души. Близо 10 години тя гази в калта на бедността, заплита се в трънаците на отчаянието и я лаят кучетата на незнанието. Но държи пламъчето на просвещението живо и жилаво, макар и в омагьосания кръг на гетото. Анифе е здравен медиатор. И пътеводна светлина за „изключените", чието „включване" вече имаше няколко юбилея в България."
"Диляна Дилкова: Догодина стартираме кампанията "Хигиена" за деца между 7 и 12 г."(в. Труд):
- Провеждането на кампания в областта на хигиената дойде като идея по време на една от работните срещи на четирите страни партньори по проекта. „ГлаксоСмитКлайн“ предложи подкрепа за изработване на подходящи материали във всяка от четирите държави и предостави на разположение материалите по т.нар. програма PHASE. Това е програма за лична хигиена и подобряване на санитарните условия, която е била разработена през 1998 г., за да бъдат намалени заболяванията ...
"Диляна Дилкова: Борим се за по-добро здраве на уязвимите групи у нас" (в. Труд)
Диляна Дилкова е член на Управителния съвет на сдружение „Национална мрежа на здравните медиатори“. От 2005 г. работи по проекти, свързани с въвеждането и утвърждаването на ролята на здравния медиатор на национално и международно ниво. Обучител на здравни медиатори, консултант по проекти на Европейския център за контрол на заболяванията, свързани с разработка на здравно-информационни материали за ромската общност.
Заключителна среща и пресконференция по проект „Подобряване достъпа до здравни грижи за уязвими групи и общности чрез застъпничество и утвърждаване устойчивото развитие на добри практики на местно ниво“
Фондация Здравни Проблеми на Малцинствата (ФЗПМ), финансирана от Програмата за подкрепа на НПО в България по финансовия механизъм на ЕИП 2009-2014 изпълни проект: „Подобряване достъпа до здравни грижи за уязвими групи и общности чрез застъпничество и утвърждаване устойчивото развитие на добри практики на местно ниво“ ...
"Здравни медиатори в помощ на 3 болници"(в. Труд):
Здравни медиатори участват активно в работата на многопрофилните болници в Лом, Ямбол и Самоков. Въвеждането им в лечебните заведения е по инициатива на фондация „Здравни проблеми на малцинствата“ и се реализира по проект „Подобряване достъпа до здравни грижи за уязвими групи и общности чрез застъпничество и утвърждаване устойчивото развитие на добри практики на местно ниво“.
- Ние не сме толкова бедни, колкото духовно ограбени… - проф. Търнев, дмн.
Предаването "Панорама", БНТ:
- За 20 години групата лекари е обиколила всички ромски квартали. За тези години видели как там, където няма държава и образование, идва разруха и безнаказаност. Видял е как в гета се превръщат квартали, които до скоро не са били такива. И как цялата държава може да се превърне в гето от мразещи се хора.
"Аз съм циганка - нито се срамувам, нито се гордея с това, защото има по-важни неща"
- Важното край Анифе е, че тя е нещо като ходеща бърза помощ-Бойко Панов, вестник СЕГА 18.07.2015 г.:
- Когато Анифе тръгне из улицата в своя квартал, се вижда, че я уважават. Отвсякъде долитат поздрави, долавят са характерните може би за региона, а може би за етноса ритуали на общуването - никой не бърза, не отминава другия с пренебрежително кимване, не иска веднага някаква услуга, дори да има такова намерение, а първо се усмихват един-другиму, питат как си, що си, пък после - ако трябва, уважително и яваш-яваш минават към важното.

Здравни медиатори в ромските махали (ОБЗОР)
10.12.2014, Българска национална телевизия, Мария Чернева
Здравни медиатори на помощ на спешните медици в рискови райони
10.12.2014, btv новините

С коментар от здравния медиатор Севда Миладинова от София.

Кой влиза в гетата без проблем?
Здравните медиатори - полезни, но малко.
09.12.2014, clubZ, Албена Бъчварова
Поканени за коментар са здравните медиатори Анифе Хасан от Добрич и Катя Кирилова от Благоевград

Министерство на здравеопазването: Насилие има в общините без здравни медиатори
10.12.2014, zdrave.net
Здравни медиатори ще помагат на спешната помощ в ромските махали
От “Факултета” поискаха да им зачислят дежурна линейка в квартала.

10.12.2014, Mediapool, Мартина Бозукова

Здравните медиатори влизат по спешност в спешна помощ
След зачестили конфликти между пациенти и екипи на спешна медицинска помощ, здравните медиатори ще направят първата стъпка за решаване на проблема.
Здравните медиатори подпомагат много работата на лекари
Видео: изказване на Проф. д-р Йордан Атанасов Христосков, вицепремиерът и министър на труда и социалната политика

Доброволци от 7 общини поеха към Мизия
Мрежата на здравните медиаотри в партьорство с община Мизия, след наводненята.
Наводненията в Мизия
Обобщени медийни отзиви за участитето на здравните медиатори в спасителните акции, след наводненията в Мизия - август 2014г.
Захари от село Чубра, или бъдеща България
Аз съм нещо като мост - между моите хора и света, между простотията и образованието, между суеверието и вярата
 


© 2008, All Rights Reserved, ZdravenMediator.net