Ромската общност в България се обединява в Постоянна ромска конференция
08.04.2017 zdravenmediator.net

07.04.2017 г. За първи път най-влиятелните ромски организации в България се обединяват в името на общите проблеми и интереси на ромската общност у нас. Консолидацията ще се осъществи под формата на Постоянна ромска конференция, която ще излиза с общи позиции по значими проблеми за ромите, от името на всички ромски мрежи, организации и коалиции, заявили участие. Създаването на тази платформа на ромската общност бе оповестено на конференция днес в столичния хотел „Рамада“, в навечерието на Международния ден на ромите – 8 април.
Над 500 представители на ромската общност от цялата страна се включиха в конференцията. Сред гостите бяха представители на държавни институции, академичната общност и чуждестранни организации.
„Обединението на усилията и създаването на представителна платформа на ромската общност у нас е необходимост, защото вместо да се решават, проблемите на тази обществена група все по-често изпадат от дневния ред на политиците на местно, национално и европейско ниво”, посочиха участниците в конференцията. Вълната от националистични и популистки настроения в страната и Европа само засилва антиромското говорене, задълбочава стереотипите и подхранва разделението, което не е от полза за никого. Освен това, усилията на ромските организации към момента са насочени към проекти в сферата на услугите, в зависимост от възможностите за финансиране, а не към формирането на политики на национално и европейско ниво, които да помагат за решаване на проблемите по същество.
„Назря необходимостта от консолидация на усилията на всички ромски организации за по-успешно застъпничество по значими проблеми на общността ни“, заявиха участниците в събитието. „Това е начинът тези организации да се включат във вземането на решения и правенето на политики по отношение на ромската общност, а не само да бъдат краен бенефициент в краткосрочни проекти“, допълниха те.
„Политиките, свързани с ромите, няма как да се случат без участието на самите роми“, категорични са представителите на гражданския сектор. Според тях общността вече има изграден лидерски потенциал и подготвени кадри, които да бъдат включени в процеса на обсъждане на решения на политическо и институционално ниво.
Постоянната ромска конференция ще бъде изградена на принципа на равнопоставено партньорство между организациите и коалициите, които ще запазят своята самостоятелност, а решенията ще се вземат консенсусно и прозрачно. Платформата ще излиза с общи становища по въпросите, засягащи ромската общност на национално и европейско ниво, и ще бъде контактна точка за институциите при формирането и изпълнението на политиките, засягащи общността.
Създаването на Постоянната ромска конференция бе обявено в навечерието на 8 април, когато се отбелязва Международният ден на ромите. На този ден светът почита паметта на над 500 000 роми, загинали в Холокоста. Международният ден на ромите е добър повод да се привлече вниманието на световната общественост върху проблемите на тази малцинствена група, както и да се отдаде дължимото на ромската култура и идентичност, в цялата й пъстрота и многообразие.





 


© 2008, All Rights Reserved, ZdravenMediator.net