Здравни медиатори, ромски студенти-медици и техните ментори получиха заслужено признание
09.04.2017 zdravenmediator.net

На 7 април, международния ден на здравето и в навечерието на 8 април - международния ден в памет на ромите, жертва на Холокоста, министърът на здравеопазването, вицепрремиер по социалните въпроси и председател на НССЕИВ д-р Илко Семерджиев организира тържествена среща в Гранитна зала на Министерски съвет, в която участваха ромски студенти-медици, млади завършили лекари и техните ментори, здравни медиатори, които са студенти в различни специалности, както и организации, които подпомагат различни образователни инициативи. Отличилите се получиха почетни грамоти и имаха възможност да споделят мислите и емоциите си.

НМЗМ беше първата организация, отличена с почетна грамота, която беше връчена на проф. Ивайло Търнев, заедно с грамоти за отличили се здравни медиатори, които са студенти в различни академични специалности. Младият лекар д-р Калин Танов, стажант-лекарят Мирослав Ангелов и  Димитринка Борисова бяхя сред наградените от програмата за ромски студенти-медици на РОФ и ИОО. БАСП беше представена от д-р Радосвета Стаменкова и д-р Красимир Романов, които са част от менторската програма на студентите медици. проф Ивайло Търнев,  проф. Невена Цачева и Доц. Мариела Камбурова бяха също отличени като ментори на своите студенти.

Само през тази академична учебна година се дипломираха 10 млади лекари от ромски произход, които вече работят и специализират. След тях идват нови стажанти, но за да продължи процесът, трябва подкрепа за кандидат-студентски подготвителни курсове и стипендиантска програма. Образованието е най-добрият инструмент, ключовият механизъм, който може да промени настоящето и да отвори възможности за добро бъдеще и просперитет. Вярваме в това. И затова го подкрепяме и е сред най-важните ни каузи.





 


© 2008, All Rights Reserved, ZdravenMediator.net