КАМПАНИИ ЗА ПОЧИСТВАНЕ НА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА „ЧИСТОТАТА Е ЗДРАВЕ!"
23.04.2019 zdravenmediator,net

Здравни медиатори стартираха инициативи за почистване на населените места, в които живеят и работят, обединени под мотото „Чистотата е здраве!“. Това се случи като продължение на дългогодишната работа на Национална мрежа на здравните медиатори за превенция на инфекциозни заболявания чрез подобряване на личната и обща хигиена.

Началото бе поставено в град Монтана. Там, през 2018 г. беше проведено обучение и първа среща на здравни медиатори и експерти, на която се дискутираха конкретни стъпки за облагородяване и опазване на околната среда. Идеята за кампания с тази насоченост беше подкрепена от Програма Здраве и образование за всеки в Община Монтана, финансирана от Българо-Швейцарската програма за сътрудничество. Така, в периода октомври 2018 г. - март 2019 г. здравните медиатори проведоха поредица беседи със съкварталците си за вредата върху човешкото здраве на отпадъците, които всички генерираме и захвърляме в природата. През март 2019 г. в ромските квартали на Монтана и село Габровница бяха организирани почиствания.

Здравните медиатори Петър Цветанов, Валя Александрова, Валерия Белова, Соня Руменова и Илица Иванова заразиха със своя ентусиазъм своите колеги. Много от здравните медиатори в различни населени места споделиха, че ежегодно участват в националните кампании „Да почистим България!“, но биха организирали и своя локална кампания. Така почистванията в Монтана бяха последвани от организиране на почиствания в Медковец, а през месец май 2019 г. предстоят кампании в град Златарица и град Стралжда. В кампанията вече се включиха някои от новообучените здравни медиатори - Минка Донкова от град Карлово и Стефан Стефанов от община Стамболово, които още по време на обучението проявиха интерес към дейности, които могат да организират, за да се представят като здравни медиатори пред общностите и институциите, сред които ще работят.

Национална мрежа на здравните медиатори, в партньорства с общинските ръководства, има амбицията да развие тази инициатива, включвайки в работата си  дейности за намаляване на пластмасовия отпадък, темата за вредата от горенето на боклука и повишаване на информираността относно възможността за компостиране като стъпка за намаляване на общия обем боклук.   





 


© 2008, All Rights Reserved, ZdravenMediator.net