Месец октомври - месец на чистите ръце за здравните медиатори!
01.11.2020 zdravenmediator.net

През 2020 г. здравните медиатори за пета поредна година се включиха в световната инициатива Световен ден на чистите ръце (Global Handwashing Day), която се отбелязва на 15 октомври. Тази година в нея се включиха над 70 здравни медиатори, които споделиха знания със семействата на над 2300 деца от 51 населени места в цялата страна. Кампанията продължи през целия месец октомври.
     Тази година светът пострада от пандемията, причинена от Ковид-19. Превенцията и за този вирус включва редовно миене на ръце със сапун и вода, а когато това не е възможно - почистване с дезинфектант. За да отговорят на предизвикателствата, които тази година донесе, здравните медиатори добавиха към кампанията още едно послание, свързано със спазване на противоепидемичните мерки от всеки един човек. Информационните срещи бяха провеждани съобразно противоепидемичните изисквания във всяко едно населено място. Здравните медиатори се срещаха с малки групи деца в детската градина, училище или центрове за обществена подкрепа, а там където това не е възможно, обикаляха от врата на врата, разказвайки за инициативата на семействата с по-малки деца. 
     Световният ден на чистите ръце е времето, в което хората по света си припомнят колко е важен постоянният достъп до чиста вода и сапун, за да могат всички да мият ръцете си редовно със сапун - това е първата стъпка в превенцията на инфекциозни заболявания. В много части на света, включително и сред уязвимите ромски семейства, течащата вода е труден за постигане лукс. Здравните медиатори ежедневно се сблъскват с този проблем в работата си и активно се застъпват пред институциите за намиране на локални решения за достъп до питейна вода.
     Мотото на кампанията на Национална мрежа на здравните медиатори е „Да превърнем миенето на ръце в навик!“ Много често възрастните забравят защо този навик е толкова ценен и изпитват затруднения да обясняват ежедневно на децата защо е необходим. Кампанията дава повод и помага на родители и специалисти, работещи с деца да поговорят малко повече за това с децата и да обяснят какво постигаме с толкова просто действие.
     Разработването на информационни материали и дейностите, свързани със Световния ден на чистите ръце са подкрепени по проект „Заедно за по-добро здраве“, финансиран от фармацевтична компания ГлаксоСмитКлайн.





 


© 2008, All Rights Reserved, ZdravenMediator.net