:: Новини

59 НОВИ ЗДРАВНИ МЕДИАТОРИ ЗАПОЧНАХА ОБУЧЕНИЕ
12.04.2021 zdravenmediator.net

На 12 април 2021 г. бе открита новата учебна година за здравни медиатори от цялата страна. Обучението се организира за десета поредна година от Националната мрежа на здравните медиатори и Факултета по обществено здраве към Медицински Университет-София. Тазгодишният курс наброява 59 кандидати за здравни медиатори, които през месец май ще започнат работа в 45 общини в цялата страна.

За втора поредна учебна година се сблъскваме с предизвикателството да преподаваме дистанционно на фона на продължаващата епидемия от коронавирус. В този момент нуждата от подготвени здравни медиатори, които да спомогнат за провеждането на държавните и общинските политики за опазване на общественото здраве, е по-голяма от всякога. През изминалага година здравните медиатори бяха сред професионалистите, които работиха на първа линия и подпомогнаха хората от уязвимите общности, като разясняваха, информираха, успокояваха, подкрепяха най-бедните семейства, като им осигуриха дарения за храна и материали от първа необходимост – тази работа продължава и в момента.


Официалното откриване на обучението беше ръководено от проф. д-р Ивайло Търнев, председател на Фондация „Здравни проблеми на малцинствата“. Приветствие към здравните медиатори поднесе заместник-министъра на здравеопазването г-жа Светлана Йорданова, която сподели постигнатото в последните години, а именно – включването на здравния медиатор в Закона за здравето през 2019 г. и приемането на Наредба
N 1 за изискванията към дейността на здравния медиатор, приета през 2020 г. Това са стъпки, които са ключови за институционализацията и устойчивостта на професията „здравен медиатор“. Г-жа Йорданова поздрави и екипа на Националната мрежа на здравните медиатори за дългогодишната работа в областта на общественото здраве и грижата за най-уязвимите членове на обществото и пожела успех на обучаемите.

Приветствие към здравните медиатори поднесе и заместник-министъра на труда и социалната политика г-жа Адриана Стоименова. Тя подчерта хуманния характер на професията „здравен медиатор“ и поздрави медиаторите за работата им на първа линия в ситуация на епидемия от коронавирус. Г-жа Стоименова изрази и желание да бъде дадена по-голяма видимост на социалните аспекти в работата на здравния медиатор, както и да бъде осигурена от държавата по-задълбочена подготовка и продължаващо обучение за здравните медиатори в областта на социалната работа.

Г-жа Росица Иванова, секретар на Националния съвет за сътрудничество по етнически и интеграционни въпроси към Министерски съвет, поздрави организаторите и обучаемите и припомни историята на институционализиране на професията „здравен медиатор“, от която самата тя е била част от самото начало.

Проф. Ралица Златанова, заместник-декан по научната дейност на Факултета по обществено здраве също оцени високо приноса на здравните медиатори в настоящата епидемична ситуация и пожела успешно завършване на всички на обучителния курс.

Новоизбраните кандидати за здравни медиатори бяха приветствани още от проф. Галина Чанева от Факултета по обществено здраве, Добрияна Петкова, секретар на Националната комисия за борба с трафика на хора, д-р Рада Стаменкова, изпълнителен директор на Българската асоциация по семейно планиране, от членове на ръководството на Националната мрежа на здравните медиатори – Антоанета Асенова, председател, Петър Цветанов, заместник-председател, Захари Атанасов и Диляна Дилкова – членове на Управителния съвет, Катя Кирилова и Георги Георгиев – членове на Етичната комисия.

Обучението на здравните медиатори ще продължи до 12 май 2021 г., след което в следващите два дни обучаемите ще положат изпит за придобиване на професионална квалификация „здравен медиатор“. След като получат своите сертификати, здравните медиатори ще започнат работа в общините Белица, Струмяни, Созопол, Приморско, Дългопол, Велико Търново, Лясковец, Белоградчик, Борован, Мизия, Оряхово, Габрово, Тервел, Угърчин, Бойчиновци, Брацигово, Лесичово, Червен бряг, Карлово, Перущица, Раковски, Завет, Исперих, Разград, Ветово, Русе, Ценово, Сливен, Котел, Доспат, Столична община, Костенец, Етрополе, Ихтиман, Павел баня, Раднево, Антоново, Опака, Попово, Димитровград, Върбица, Никола Козлево, Смядово, Шумен, Болярово, Ямбол.

През 2021 г. държавата осигурява делегиран бюджет за работата на 290 здравни медиатори в 148 общини.





 


© 2008, All Rights Reserved, ZdravenMediator.net