Мисията възможна
17.10.2015 ZdravenMediator.net

 

Проектът „Мисията възможна: по-добро сексуално и репродуктивно здраве за младите хора от уязвими общности - пътища за преодоляване на здравните неравенства” се изпълнява от Българска асоциация по семейно планиране и сексуално здраве (БАСП) в партньорство с Национална мрежа на здравните медиатори (НМЗМ) в 14 населени места на 13 общини от 8 области. Проектът се финансира по Програма BG 07 “Инициативи за обществено здраве” на Норвежкия финансов механизъм чрез Министерство на здравеопазването на Република България. Продължителността на инициативата е 8 месеца (септември 2015 г. – април 2016 г.).
Целевите населени места по проекта са гр. Благоевград, с. Чукарка (община Айтос), гр. Велинград, гр. Ракитово, гр. Пещера, с. Розино и с. Христо Даново (община Карлово), с. Градец (община Котел), с. Калояново и с. Сотиря (община Сливен), гр. Шивачево (община Твърдица), с. Вакарел (община Ихтиман), с. Ковачевци (община Самоков), гр. Мъглиж, гр. Стралджа.  Те са идентифицирани въз основа на проведени изследвания, като например данните от проект „Разработване на комплекси мерки за интеграция на най-уязвимите общности сред етническите общности с фокус върху ромите” (BG 051P001-6.2.11), финансиран по ОП РЧР и администриран от Министерство на труда и социалната политика. Използвани са също и текущи данни на партньорите за здравното състояние и тенденциите в тези общности по отношение на сексуалното и репродуктивно здраве.
В последните години партньорството между БАСП и НМЗМ по теми в областта на сексуалното и репродуктивно здраве за уязвими общонсти е особено силно. В резултат на това сътрудничество средно годишно на повече от 1500 жени от маргинализирани общности и с нисък социален статус е осигурена възможността да ползват съвременни контрацептивни методи, а други 5000 души са ползвали услуги за насочване, консултиране и тестване за ХИВ и други сексуално преносими и социално значими заболявания.
Основна цел на проекта е да подобри сексуалното и репродуктивно здраве на младите хора и да намали здравните неравенства. Специфичните задачи на работата включват подобрен достъп до услуги за превенция на сексуално преносими инфекции и ХИВ, насърчаване на дейности за семейно планиране и повишена обща информираност по теми в областта на сексуалното и репродуктивно здраве и промяна на поведението.
За постигането на поставените цели и задачи партньорите са предвидили изпълнението на дейности в следните области:
1) Организиране и провеждане на изследвания за сексуално преносими инфекции и ХИВ, насочени предимно към най-уязвимите групи от целевите населени места. В рамките на комплекса от дейности се очаква минимум 3000 души да бъдат изследвани за ХИВ, хепатит В и С, както и 2400 души за сифилис, трихомони, хламидии и гонорея.
2) Организиране и провеждане на дейности в областта на семейното планиране. В това направление от дейности се очаква да бъде повишена информираността и да бъде повишено търсенето на специфични контрацептивни методи, осигурени безвъзмездно от БАСП. Очакванията са за поне 500 жени от най-маргиналните групи в целевите населени места да ползват такива методи към края на проектния период.
3) Повишаване информираността на целевите групи по въпроси, свързани със сексуално преносими инфекции, включително ХИВ/СПИН и концепцията на семейното планиране. Работата в тази област се основава на общностна мобилизация, която цели промяна на поведението с оглед по-голямо търсене на услуги, свързани със сексуалното и репродуктивно здраве.

 

 





 


© 2008, All Rights Reserved, ZdravenMediator.net