Започна обучението на 28 нови здравни медиатори във Факултета по обществено здраве
21.03.2022 zdravenmediator.net

На 21 март 2021 г. бе открита новата учебна година за здравни медиатори от цялата страна. Обучението се организира за единадесета поредна година от Националната мрежа на здравните медиатори и Факултета по обществено здраве към Медицински Университет-София. Тазгодишният курс наброява 28 кандидати за здравни медиатори, които през месец април ще започнат работа в 22 общини в страната.

За трета поредна учебна година преподаването ще бъде дистанционно предвид все още значителната заболяемост от ковид-19. На този фон остава голяма нуждата от подготвени здравни медиатори, които да спомогнат за провеждането на държавните и общинските политики за опазване на общественото здраве. През изминалите две години здравните медиатори бяха сред професионалистите, които работиха на първа линия и подпомогнаха хората от уязвимите общности, като разясняваха, информираха, успокояваха, подкрепяха най-бедните семейства, осигуряваха дарения за храна и материали от първа необходимост. На много места в страната здравните медиатори реализираха информационни кампании за ползите от ваксинацията срещу ковид-19 – тази дейност продължава и в момента.

Официалното откриване на обучението беше ръководено от проф. д-р Ивайло Търнев от Медицински университет-София. От страна на Факултета по обществено здраве обучаващите се бяха поздравени от доц. Александрина Воденичарова, зам. декан. Приветствия към здравните медиатори поднесоха заместник-министъра на здравеопазването доц д-р Любомир Бакаливанов, г-жа Кристина де Бройн, представител на УНИЦЕФ в България, доц. Михаил Околийски от СЗО, Петър Цинцарски от БЧК. В откриването на обучението взеха участие също представители на неправителствени организации, с които НМЗМ си партнира – думи към здравните медиатори отправиха Мария Самуилова от Международната организация по миграция, д-р Радосвета Стаменкова от Българската асоциация  по семейно планиране, доц. Валери Цеков от Българското сдружение по иновативна медицина, Сара Перин от Тръст за социална алтернатива.

Обучението на здравните медиатори ще завърши на 14 април 2022 г. с изпит за придобиване на професионална квалификация. След като получат своите сертификати, здравните медиатори ще започнат работа в общините Аксаково, Алфатар, Антоново, Асеновград,  Видин,  Златарица, Исперих, Каолиново,  Каспичан,  Луковит, Момчилград, Мъглиж, Нови пазар, Приморско, Русе, Смядово, Столична, Стралджа, Струмяни, Сунгурларе, Чирпан и Ябланица.

През 2022 г. държавата осигурява делегиран бюджет за работата на 307 здравни медиатори в 151 общини.






 


© 2008, All Rights Reserved, ZdravenMediator.net