Работно посещение в община Ботевград по програма "Дейности в отговор на COVID-19 в България"
09.07.2022 zdravenmediator.net

     На 7 юли 2022г. партньорски екип по програма "Дейности в отговор на COVID-19 в България", финансирана от Американската агенция за международно развитие чрез глобалния апел на МФЧК/ЧП, изпълни работно посещение в община Ботевград.     

     Събитието започна в община Ботевград, където кметът Иван Гавалюгов посрещна директора на областната червенокръстка организация Росен Василев, националния координатор на програмата Деница Баръмова, зам.-председателя на Националната мрежа на здравните медиатори /НМЗМ/ Петър Цветанов, директора на ЦОП-Ботевград Каролина Апостолова, здравните медиатори в общината, които работят по проекта, Петър Цинцарски, главен експерт Първа помощ и промоция на здравето в НС на БЧК и други доброволци и съмишленици. Специален гост бе представителят на Американското посолство в България, Габриел Кортес.

    Инициативата е насочена към популяризиране на ползите от ваксинационната профилактична дейност в социално уязвими групи. Всички партньори бяха категорични в отчитането на ключовата роля на здравните медиатори по места, където се изпълнява проекта и си благодариха взаимно за сътрудничеството. Петър Цветанов сподели: „БЧК и здравни медиатори работят заедно от години, но днешното партньорство е един логичен и очакван процес на развитие на взаимоотношенията ни. Програмата дава възможност да се утвърди нашето познанство по места с доброволците на БЧК. Ние сме уверени, че доброто, което правим, ще ни се върне многократно. Много бързо и целево над 32 000 санитарни пакети вече достигнаха до хора от общностите, в които работим. Имаше голяма мобилизация на колегите ЗМ в страната. В  общини като Петрич, Бяла Слатина, Провадия и др пакетите превишиха 1000 бр. В Монтана съвместно с доброволци на БЧК и г-жа  Благовеста Нончева  успяхме да предоставим  допълнително и  мешки  /творчески пакети/ на подрастващи в кварталите Кошарник и Огоста. Това е полезно за нас ЗМ, защото по този начин ние успяваме по-ефективно  да оставим нашите здравни послания. Знаем колко трудно е днес да убеждаваш, да променяш нагласи, да караш хората да са чувствителни по приоритетни здравни теми, а сред капсоловани общности, където доверието в институциите е сринато, това е още по-трудноизпълнимо. Навсякъде по места ЗМ успяхме паралелно да проведем здравнообразователни сесии, където основно наблегнахме на хигиената в условията на Ковид и ваксинацията като начин да предпазим себе си и своите близки. Тези сесии продължават, а задълбочаването на сътрудничеството ни с БЧК предразполага към планова промо дейност и по други теми. Убеден съм, че и БЧК вижда в нас - ЗМ едно надеждно и дългосрочно  партньорство. Разбира се за подобни каузи е ключово участието на местната власт, а община Ботевград в последните години успешно утвърждава професията ни, което за НМЗМ е един категоричен знак за наличие на воля за подобряване живота на уязвимите." Здравните медиатори Иван Иванов, Радослава Борисова и Вася Василева разказаха истории от теренната си дейност сред общността.

     След посещението в община Ботевград, групата се отправи към ЦОП – Ботевград, където се разпределят една част от хигиенните пакети, а деца, младежи и възрастни се обучават от социалните работници и от здравните медиатори. Последва и среща в Центъра за развитие на общността в ромския квартал на Ботевград, където отново бяха раздадени пакети, а хората имаха възможност да споделят преките си впечатления от програмата.

        Сърдечно благодарим на всички партньори по проекта!     





 


© 2008, All Rights Reserved, ZdravenMediator.net