:: Новини

Съветът на Европа проведе обучение на 20 здравни медиатори
03.07.2011 ZdravenMediator.Net - Калин Диков

Информацията от самите сесии беше насочена към надграждане на съществуващите знания на здравния медиатор. Темите бяха полезни и с практическа насоченост. Сред тях бихме искали да отбележим „Стереотипи, предразсъдъци, дискриминация”, „Изграждане на доверие и консенсус”, „Ефективна междукултурна медиация”, както и интересните ролеви игри свързани с Всеобщата декларация за правата на човека”. Обучители на здравните медиатори бяха Бисер Алеков и Александра Райкова, опитни експерти, които са работили за европеийски институции и организации и са от ромски произход. След допитване до здравните медиатори на въпроса: „Какво бе най интересно и полезно от обучението” отговорът бе единозначен - структурата и работата на Съвета на Европа и Европейската комисия. 

На 02.07. г-н Хавиер Саес (представител на Генералния секретар по ромските въпроси, Съвет на Европа) подчерта, че България е пример за добра практика по отношение на здравното медиаторство и представи информация за бъдещи инициативи на Съвета на Европа.

В този последен ден от обучението бяха поканени и експерти от различни институции, заемащи постове, свързани с ромската интеграция: Георги Кръстев - заместник председател на НССЕИВ, Росица Иванова- секретар на НССЕИВ, Йосиф Нунев- държавен експерт в Министерство на образованието, младежта и науката, д-р Ангел Кунчев – главен санитарен инспектор в МЗ, кметове и гости, имащи отношение към здравеопазването и ромската интеграция.

За финал здравните медиатори бяха подготвили становище с писмени предложения за подобряване ефективността на работата им.







 


© 2008, All Rights Reserved, ZdravenMediator.net