:: Новини

Здравни и трудови медиатори за втора поредна година се обучаваха по програмата „ROMED” на Съвета на Европа
25.06.2012 zdravenmediator.net - Боби Врагова, Живка Драганова

   От 19 до 22 юни 2012 год. в гр. Банкя за втора година беше проведено обучение по програма „ROMED” на Съвета на Европа. На откриването бяха поканени представители от различни институции, ангажирани с изпълнението на интеграционните процеси в страната.
  Новото тази година е, че обучението бе паралелно за  15 здравни и 15 трудови медиатори. Някои от обхванатите теми бяха – междукултурна медиация, роля и задачи на медиатора,етичен кодекс, работен цикъл на медиатора – включено планиране, последсдтвия от расизъм, дискриминация и маргинализация, междукултурна комуникация, взеимодействие с държавни институции. Обучението бе изпълнено и с много практически занимания за медиаторите - ролеви игри, разработване на казуси и др. Здравните и трудовите медиаторите имаха възможност да обменят информация за спецификата на своята работа и да идентифицират допирни точки в процеса на медиирането. Обучителите на медиаторите бяха Александра Раева и Бисер Алеков – експерти в интеграционните процеси за роми.
   Това обучение даде възможност на здравните и трудовите медиатори да си подадат ръка, тъй като в някои общини вече присъстват и двете позиции. През октомври 2012г. предстои провеждане на вторият обучителен модул. До тогава медиаторите ще разполагат с допълнителни насоки за работа и отчетност. В края на обучението предстои сертифициране на успешно преминалите заданието. 





 


© 2008, All Rights Reserved, ZdravenMediator.net