:: Новини

Пресконференция за представяне на проект "Roma Matrix" в Сливен
26.07.2013 ZdravenMediator.net - Цвета Петкова
Вчера, 25 юли 2013, в Сливен мениджърът на проекта "Roma Matrix" Цвета Петкова, координаторът Диляна Дилкова, експертите д-р. Радосвета Стаменкова, Даниела Михайлова, Венцислав Кирков и здравни медиатори от община Сливен и община Котел представиха на пресконференция проекта и по-конкретно Центърът  за равни възможности "Roma Matrix".

Център за равни възможности - ROMA MATRIX  е място, в което се събират и документират случаи на дискриминация и се предоставят услуги за жертви на дискриминация. Целевите пилотни области, в които работим, са София и Сливен. Двама координатори - съответно Огнян Каменов в София и Красимир Кирилов в Сливен отговорят пряко за събиране на казуси, разпространение на информация и подпомагане работата на здравните медитаори при събиране и консултиране на казуси, свързани с дискриминация на етнически признак.

Чрез мрежата на здравните медиатори ще бъдат обхванати общини на териториите на двете области (София и Сливен), които ще разпространяват информация и ще събират казуси, свързани с дискриминация на етническа основа, както в системата на здравеопазването и достъпа да обществени услуги., така и в други сфери на обществения живот

Целта е да се събират казуси, свързани с дискриминация на етнически признак и да се съдейства за преодоляване на негативните нагласи към ромите като за целта казусите по преценка на юристите ще се придвижват към съответните институции или пък ще се водят преговори за решаване на проблемите. В Центъра ще се осигуряват психологически и юридически консултации на хора, станали жертва на  етническа дискриминация.

Издадена е брошура с основна информация за Центъра за за равни възможности "Roma Matrix”, която можете да видите ТУК.

От началото на проекта в Сливен в Центъра "Roma Matrix" са получени повече от десет сигнала за дискриминация на етнически признак. Те са консултирани с юриста по проекта  - Даниела Михайлова, предстои тяхното придвижване към Комисията за защита от дискриминация. Казусите, постъпили досега, са свързани с отказ от лекарска помощ, случаи в сферата на образованието, както и отказ от достъп до публични услуги.
На пресконференцията присъстваха медии, представители на община Сливен и ромска НПО.

Материали в пресата можете да прочетете тук:

Българска Телеграфна Агенция (БТА)

TVSL - Сливенски вести


Информационната брошура по проекта може да видите ОТТУК


За контакти:

Цвета Петкова – мениджър проект ROMA MATRIX

Мобилен телефон: 0899 844 312; е-mail: cpetkova@gmail.com

 

Диляна Дилкова – координатор на проект ROMA MATRIX

Мобилен телефон: 0895 585 556; е-mail:  d.dilkova@gmail.com

 

Огнян Каменов  координатор Център за равни възможност - ROMA MATRIX, София

Мобилен телефон: 0899 844 314; e-mail: okamenov@emhpf.org

 

Красимир Кирилов – координатор Център за равни възможност - ROMA MATRIX, Сливен

Мобилен телефон: 0895 446 808; e-mail: kirilovkrasi@gmail.com



                                          





 


© 2008, All Rights Reserved, ZdravenMediator.net