:: Новини

ЗДРАВНИ МЕДИАТОРИ СТАРТИРАТ ИНФОРМАЦИОННА КАМПАНИЯ ЗА УБЕЖДАВАНЕ В ПОЛЗАТА ОТ ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ КОВИД 19 В РОМСКИ КВАРТАЛИ
15.02.2022 zdravenmediator.net

На 13 и 14 февруари, 2022 г., в х-л Будапеща, гр. София, Сдружение Национална мрежа на здравните медиатори проведе среща по проект ”Информационна кампания за информиране и убеждаване в ползите от ваксините срещу Ковид-19 на най-уязвимите групи  в ромски квартали”. Проектът е финансиран от Посолството на Нидерландия в България и е продължение на Кампания за ваксиниране срещу Ковид-19, реализирана от здравните медиатори в ромските квартали на Варна през 2021 г. С усилията на здравните медиатори и всички отговорни институции над 500 души бяха ваксинирани, а информацията за ползата от ваксините достигна до над 1500 души. За целта на кампанията бяха изработени специални промоционални материали, послания и постери. Липсата на кампания за ползите от ваксините срещу Ковид-19, разпространяващите се фалшиви новини и противоречиви послания и информация, наредиха България на последно място в ЕС по извършени ваксинации срещу Ковид-19.


Посолството на Нидерландия в България е наш партньор от години, НМЗМ получи  навременна  подкрепа още в първите месеци на пандемията от Ковид-19 за осигуряване на предпазни средства и информационни материали за здравните медиатори.  


Кампанията за убеждаване в ползите от ваксините срещу Ковид-19 ни позволи да тестваме изработените специално за целта промоционални материали и послания в пет ромски квартала на гр. Варна и да пилотираме ефективни подходи за убеждаване на уязвимите общности в ползите от ваксините. С изпълнението на Кампанията във Варна събрахме полезен опит в борбата срещу антиваксинационните нагласи, фалшивите новини, свързани с Ковид-19, и постигнахме добри резултати.  На база на събрания опит проектът ще продължи в нови общини: Септември; Брацигово; Лом; Червен бряг; Никола Козлево; Павел баня; Пловдив.  


По време на обучителната среща за обмяна на опит и информация между здравни медиатори и експерти от НМЗМ, активно участие взеха и здравните медиатори от новите локации по проекта. Проф. д-р Ивайло Търнев представи актуална информация за ваксините и техните ползи, за постковид симптомите и новите медикаменти за лечение. Цвета Петкова, координатор на проекта, разказа за митовете и страховете от ваксините. Здравният медиатор от Варна, Жеман Хасан, представи опита на колегите си във Варна. Здравните медиатори споделиха съмненията и често задаваните въпроси на своите клиенти, които се колебаят или се страхуват да се ваксинират. Дискутираха се посланията на информационните материали, добрите практики и създаването на кръгове от съмишленици сред местните институции, активните групи от доброволци, пастори и лидери от общността.


Успех на здравните медиатори в провеждане на Кампанията за ваксиниране срещу Ковид-19! 





 


© 2008, All Rights Reserved, ZdravenMediator.net