:: интервюта и статии

"Работата ще е много трудна": Ваксинирането срещу COVID-19 на ромската общност (във в. "Дневник")

"Работата ще е много трудна"


Теоретично е вярно, че ромското население може да се възползва от всички възможности за ваксиниране срещу COVID-19: т. нар. зелени коридори със свободен достъп за всеки желаещ, със записване при личния лекар, както и през електронната платформа.


На практика обаче са необходими допълнителни усилия, защото "населението няма достатъчно информация", смята Анна Илиева, която работи като здравен медиатор в дирекция "Здравеопазване" на Столичната община и живее в квартал "Факултета" в София. По думите ѝ ромската общност там се опасява от странични ефекти на ваксините, а допълнителни затруднения създавали и множеството евангелски църкви, които се изказват против имунизациите и разпространяват невярна информация за ваксините. Затова Анна Илиева смята, че "работата ще е много трудна".


"Ние сме им казвали всички места, където могат да отидат, където има зелени коридори, но просто хората си имат своите опасения и просто го отлагат във времето", казва здравният медиатор. И все пак по нейна преценка актуално повечето опасения на ромската общност са свързани с информацията в медиите за нежеланите реакции от ваксината на "Астра Зенека", а влиянието на евангелските църкви е било по-силно "на друг етап, още с въвеждането на ваксините".


"Надяваме се пасторите да са се позамислили какво и как говорят, защото в крайна сметка много хора от ромската общност, дори и млади, починаха", казва Анна Илиева.


"Даже изпревариха министерството"


Анна Илиева обяснява, че здравните медиатори във "Факултета" са много активни в евангелските църкви и се надява пасторите да им се доверят. "Мисля, че няма да е проблем дори да влезем в църквата и да разкажем за ваксините", смята здравният медиатор.


За да имат медиаторите пък информация, която да разпространяват сред общността, организацията "Национална мрежа на здравните медиатори" пък им предлага онлайн обучения за ваксините. Обяснения и отговори на въпросите им дава епидемиологът проф. Мира Кожухарова. Пред "Дневник" тя изрази мнение, че с тази инициатива медиаторите "даже изпревариха Министерството на здравеопазваето", защото първата онлайн лекция за ваксините срещу COVID-19 е била още през април, а пък здравните медиатори фигурират официално в плановете на държавата за връзка с ромската общност от месец по-късно.


Прочетете повече в линка по-долу:


https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2021/05/23/4212354_rabotata_shte_e_mnogo_trudna_vaksiniraneto_sreshtu/?ref=rss&fbclid=IwAR14TZRm52NSR8TlsjJFYB6TmCx1QzrWSV3Fmd8VmMPJ360-ILc00r3P5oA

 zx860y484_4212351.jpg
 

Още в интервюта и статии:

» "МОН удостои за втори път проф. Ивайло Търнев с приз „Питагор“ за наука" (в програма "Хоризонт" по БНР)
» "Ромите по време на пандемията: "Ако вирусът не ни убие, гладът ще го направи." (в сп. "Spiegel")
» Юлия Симеонова в "40 до 40" (в Дарик радио)
» Недостиг на здравни медиатори в столицата (в Нова ТВ)
» Диляна Дилкова, здравен експерт и член на УС на НМЗМ: "Ромското население по време на пандемия: Момичетата са първите засегнати" (в сп. "Spiegel")
» "Здравният медиатор Захари и сбъднатата му мечта", втора част
» "Каузата да помагаш: здравният медиатор Захари Ангелов", първа част
» ПЪТЕВОДНАТА СВЕТЛИНА АНИФЕ
» "Диляна Дилкова: Догодина стартираме кампанията "Хигиена" за деца между 7 и 12 г."(в. Труд):
» "Диляна Дилкова: Борим се за по-добро здраве на уязвимите групи у нас" (в. Труд)


© 2008, All Rights Reserved, ZdravenMediator.net