:: Здравните медиатори разказват:

Морбили в Добрич

В ПЗЦ ни посети д-р Панайотова от РИОКОЗ. След дълъг разговор разбрахме, че в квартал Изгрев има двама болни от морбили / в момента на лечение в инфекциозно деление/. Ние имахме задачата да посетим семействата на болните, да им разясним за опасността от заразяване и да ги убедим да се ваксинират. 

  Доктор Панайотова ни обясни, че епидемията от морбили е започнала в гр. Шумен оттам преминава в гр. Разград, Дулово и почти всички села около град Добрич. Министърът на здравеопазването наредил да се ваксинират 70 000 души в област Добрич. 

 Наша задачата беше да обходим всички ромски квартали и да убедиме хората от 1 до 35 годишна възраст да се ваксинират. 

  Заедно с доктор Панайотова от РИОКОЗ и д-р Илиева – ОПЛ посетихме първите заразени с морбили. Разговаряхме надълго със семействата, за да установим къде са ходили и с кого са общували. Тези данни ни помогнаха да открием огнището на заразата и вероятните заразени лица.

 Установихме, че две от бебета са заразени в детското отделение на МБАЛ- Добрич. 

  След няколко дни получихме сигнал от РИОКОЗ, че на адрес има двама души /майка и дъщеря/ с диагноза – морбили. Посетихме квартала . На посочения адрес имаше три къщи с един номер. Влязохме във всяка една от тях, описахме живущите и ги предупредихме да посетят личните си лекари, за да се ваксинират.

  Обяснихме как протича болестта, как могат да се заразят и какви са симптомите на заболяването. Поговорихме с всички, които са контактували с тях , попитахме кои са личните им лекари и ги насочихме към тях за ваксиниране. 

Цялата информация предадохме на РИОКОЗ.  

  Друг сигнал от РИОКОЗ ни изпрати на ул. „Девня”. На посочения адрес живеят три семейства. Призовахме всички да посетят личните си лекари за ваксина. Да наблюдават децата и себе си, ако имат и един от изброените симптоми да се обърнат веднага към лекар. След седмица в кабинета ни посетиха от едното семейство. Жената беше видимо отпаднала, с температура, зачервено гърло и бели налепи в устната кухина. Оказа се, че е неосигурена. Детето също беше с температура и зачервено гърло. Обяснихме им, че трябва да се платят осигуровките на майката, за да я прегледа инфекционист и ако установи, че е морбили да я приеме в болница. В противен случай ще трябва да си плати прегледа при специалиста и болничното лечение. Така и постъпиха. Платиха си осигуровките и майката и детето бяха приети в инфекциозно отделение с диагноза – морбили. 

 Така се отзовавахме с готовност на всеки подаден ни сигнал от РИОКОЗ или ОПЛ.

През месец август ежедневно обхождахме трите квартала с ромско население.

Информирахме ги за епидемията от морбили. Разяснявахме им симптомите на заболяването и ги призовавахме да посетят личните си лекари за извънредни ваксини.

Едновременно с това присъствахме и в ПЗЦ , където ежедневно пристигаха над 20 души за ваксиниране. През първите дни на епидемията в ПЗЦ на ден се ваксинираха по 50 души. 

Обхождахме кварталите с надежда да спрем или поне да намалим миграцията на хората. С радост забелязах, че спазват препоръките ни, за да не се заразят още хора и да овладеем епидемията.

За две седмици само в ПЗЦ бяха ваксинирани около 400 души. Благодарение на съвместната работа и добрата координация между РИОКОЗ, ОПЛ и ЗМ разпространението на заразата беше овладяно. 


От: Анифе Хасан, Нели Джамбазова и Нурджихан Шекир - здравни медиатори в гр. Добрич



 

Още в Здравните медиатори разказват::

» Здравният медиатор - посланик с кауза
» ОБУЧЕНИЕТО МИ ПО ПРОГРАМА ROMED (І-ви етап)
» Нужна съм
» Спечелих и българите, вече не съм Лили – циганчето
» Мисионери
» С мрежата сподели Сабире Рамадан


© 2008, All Rights Reserved, ZdravenMediator.net